UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Voor wie meer wil weten...

  • CQ Contest reflector: http://lists.contesting.com/_cq-contest/
  • K1TTT spotting reports: zoek op “k1ttt spotting report” in de archieven van de CQ-Contest reflector (link hierboven).
  • Verder zijn er nog vele nuttige tips te vinden. Zo is er de Contest tips sectie van K1AR in CQ Magazine of een aantal adviezen van N3BB. Deze heb ik gebundeld in een apart document.

Contestsoftware

Hier zouden we een apart artikel kunnen aan wijden (wie neemt de uitdaging aan?). Ik beperk me hier tot enkele van de meest populaire programma’s. Deze lijst is verre van volledig, maar ik denk dat 90% of meer van alle gebruikers één van deze programma’s gebruikt.

WinOnContest (zie downloadpagina UBA site)
Gratis software voor Windows, gemaakt door onze eigen Jacques ON4AVJ. Specifiek geschreven voor alle Belgische contesten en allerlei VHF contests.

SD (www.ei5di.com )
SD is freeware (= gratis software) voor DOS, er is onder meer een speciale versie te downloaden voor onze eigen UBA contest. Zelf geen ervaring mee.

CT (www.k1ea.com)
CT was lang het populairste programma voor DOS. Later kwam er ook een Windows versie. Een tijdje geleden besloot K1EA zijn programma freeware (= gratis software) te maken. Het mist een beetje de toeters en bellen van de moderne collega’s maar het is en blijft een oerdegelijk programma voor wie hier geen belang aan hecht.

WriteLog (http://www.writelog.com)
De gedoodverfde opvolger van CT was Writelog, het eerste en volledig op Windows gerichte contestprogramma. WriteLog is niet gratis, je moet een licentie kopen. Helaas heeft dit programma enkele serieuze tekortkomingen (persoonlijke en pijnlijke ervaringen). Dit was ook enkele andere mensen opgevallen die besloten beter te doen. Ondertussen is de WriteLog ster danig aan het tanen, onder meer door een gebrek aan ondersteuning naar de contestgemeenschap toe.

N1MMLogger (www.n1mm.com)
Mijn persoonlijke favoriet, voor mij geen contest zonder. Draait onder Windows. Gemaakt door N1MM en een groepje van internationale amateurs. Heeft alles aan boord qua modes en toeters en bellen en ondersteunt bijna alle contesten, groot en klein. De eerste kennismaking kan wat overdonderend zijn vanwege de bijna eindeloze opties en parameters, maar eens degelijk ingesteld: een super programma. Ook de ondersteuning van de auteurs van de gebruikersreflector is optimaal. Interessant detail: GRATIS!

WinTest (www.win-test.com)
Vrij recent en van Franse makelij. Geen freeware maar betalende licentie. Draait onder Windows maar heeft een beetje de ‘looks’ van de oude CT voor DOS. Momenteel (najaar 2006) nog wat summier qua aantal ondersteunde contesten en de RTTY mogelijkheden zijn nog rudimentair.

MixW (www.mixw.net)
Multi mode software, wordt vooral gebruikt voor ‘digitale’ contesten, maar ondersteunt ook de klassieke modes. Niet gratis, licentie is te betalen.

Speciaal voor de digitale modes (RTTY, PSK etc) zijn er een aantal gespecialiseerde programma’s.

MMTTY by JE3HHT (mmhamsoft.amateur-radio.ca)
Een van de betere programma’s voor RTTY – en GRATIS. Draait op zichzelf, maar wordt ook veel gebruikt als ‘plug in’ module voor een aantal programma’s als N1MMLogger, Win-Test etc. Wie wil starten in RTTY moet dit zeker eens proberen.

RTTY by WF1B (te downloaden via www.dxzone.com)
Geen ervaring mee, maar het wordt wel vrij vaak gebruikt.