UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Software

Dit is een onderwerp waar we een volledig boek kunnen over schrijven. Er zijn verschillende goede (en minder goede) programma’s in omloop. Er zijn zelfs enkele ijzersterke programma’s die GRATIS zijn. Een kort overzicht vind je onderaan dit artikel. Maar weet wel dat een DX logboek en een contest log niet hetzelfde zijn en dus ook andere eisen stellen aan de software.

Eens je een programma hebt gevonden dat aan je noden voldoet, gebruik het dan ook ten volle. En stel alle parameters goed in.

Wie SSB voice keying gebruikt: zorg ervoor dat de opgenomen boodschappen min of meer het zelfde klinken als de ‘live’ stem van de operator. Zo probeerde ik ooit een station te werken waar een vrouwenstem CQ riep maar ik telkens beantwoord werd door een mannenstem. In de QRM van de drukke band dacht ik dat er twee stations over elkaar riepen en dat dit een ander station was. Tot ik bevestiging vroeg en de operator zei dat ze Multi-Op waren en ze de opgenomen boodschappen van de YL niet hadden gewisseld voor die van de OM van vlees en bloed. Tja…

Tot slot: voel je niet verplicht om een computer te gebruiken. Hoewel loggen op papier niet meer van deze tijd is, aanvaarden de contestsponsors nog steeds papieren en handgeschreven logs. Al komt er meer en meer in het reglement dat voor topscores enkel elektronische logs in aanmerking komen. Als je met de hand logt, schrijf dan duidelijk, dat spreekt voor zich. Maar je zal de log checker een groot plezier doen door je log in Cabrillo formaat (dus niet ADIF) in te sturen.