UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

QRP

Vermogen, dat brengt ons bij het volgende hete hangijzer: onze QRP vrienden. Veel respect voor deze Kamikaze operatoren, maar toch enkele bedenkingen. Kijk eens in de reglementering over de achtervoegsels.

/M, /P, /A - het kan allemaal maar /QRP staat NIET in de lijst. Het is dus eigenlijk verboden om /QRP achter je roepnaam te zetten. Heb je trouwens al ooit iemand "/QRO" horen seinen of zeggen? Dus aub nooit CQ roepen of een DX station aanroepen met "/QRP" achter je call. Vele operatoren hebben er zelfs een hekel aan wanneer je hen zo aanroept. Ik log het trouwens nooit! Waarom? Voor mij is /QRP zinloze informatie waar ik geen boodschap aan heb. Meer nog is het illegaal om dit te gebruiken.

Maar vooral: door de natuur van QRP signalen zijn deze doorgaans zwak en dreigen te verzinken in de ruis. Het is dus per definitie moeilijk een QRP station te werken. Bij wie ligt dan de uitdaging - het QRP station of het ontvangende station? Als deze dan nog eens zijn roepnaam nodeloos langer maakt met de suffix ‘QRP’, dan kan dit in het heetst van de strijd danig op de zenuwen werken vooral wanneer je enkele keren ONxxx/?

/?” moet seinen om dan “/QRP” uit de ruis te vissen. Begrijp me niet verkeerd: ik heb helemaal NIETS tegen QRP, maar hang dat aub niet aan je call!