UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Na de contest

Dan is het een kwestie om de juiste file naar het juiste adres te sturen. Zie het reglement hiervoor. Doorgaans is een Cabrillo het aangewezen formaat. Bij deze richt ik een oproep aan de tientallen Belgische OM’s die iedere contest weer de banden afdraaien om puntjes te geven zonder zelf echt mee te doen. Uit ervaring weet ik dat er echt vrij veel van jullie in deze categorie vallen. Jullie roepnamen duiken op in de logs en jullie call staat in de Super Check Partial database. Alles wijst erop dat jullie toch wel actief zijn in de contesten in de drie modes. Alleen vinden we nooit jullie calls terug in de klassementen. Dat is enkel te verklaren omdat jullie het log niet insturen.

Ik begrijp de redenering wel: veel DXers schuimen de banden af om tijdens de contesten mooie DX te werken. Wanneer je niet in het competitieve aspect bent geïnteresseerd, is er ook geen reden om een log in te sturen. Het QSO staat in beide logs dus de QSL kaart komt er wel.

Maar voor de contesters overal ter wereld maakt het wel degelijk een verschil uit want het overgrote deel van de QSO’s in een contest worden gemaakt met DXers en niet met “full time” contesters. Hoe meer informatie, hoe nauwkeuriger en eerlijker de scores zullen zijn. Wie zijn call niet in de scores wil zien opduiken maar toch zijn steentje wil bijdragen tot het optimaliseren van de logchecking, kan zijn log nog altijd insturen in de categorie “checklog”.

Ten slotte dit: soms ben je met weinig QSO’s toch een beetje winnaar. Zo ontving ik totaal onverwacht een certificaat van de ARRL DX SSB contest 2003 waarin ik “First Place Belgium” was in mijn klasse met slechts 32 (tweeëndertig!) verbindingen… Ik was dan ook wel de enige Belg in SO AB LP Assisted HI HI.