UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Is dit wel gezond?

Je kan je ook afvragen of het wel gezond is om zo lang te blijven zitten in de shack. Ik vermoed van niet: lang stil zitten is slecht voor de bloedsomloop en kan bloedklonters veroorzaken met alle mogelijke gevolgen van dien. Zelf verander ik regelmatig van houding en sta regelmatig recht om te stretchen. Zolang de kabel van mijn koptelefoon lang genoeg is en mijn vingers aan het toetsenbord kunnen, is er geen probleem.

Eerlijk gezegd kan ik geen 24 uur in de stoel blijven zitten. Een sanitaire stop is af en toe noodzakelijk, de roep van de natuur. En 48 uur aan één stuk doen, vind ik persoonlijk zelfmoord. Ik heb dan gewoon wat slaap nodig. Vandaar dat formaten waarin je slechts 36 van de 48 uren mag meedoen (WPX, WAE) me wel liggen.

Vermoeidheid is de grootste vijand, want dan doe je rare dingen. Het begint met fouten te loggen of vergeten rapporten te noteren, maar waar eindigt het? In mijn geval ergens rond 3100kHz terwijl ik me afvraag waarom ik daar niemand hoor. Wakker worden!

Vijand nummer twee voor mezelf is een slaapje doen. Ik plan een ‘slaapje’ van ongeveer 90 minuten, maar soms zink ik zo diep weg in dromenland dat ik een sunrise opening mis of zo. Pijnlijk! Tussen haakjes: ik las ooit een artikel over slaapgebrek bij contesters waarin een dokter stelde dat de mens slaapt in cycli van 90 minuten. Vandaar dat als je beslist om toch even te slapen, je dit best doet in veelvouden van anderhalf uur omdat je dan minder kans hebt om ‘slaapdronken’ te zijn als je ontwaakt.

Contesten vraagt ook een aangepast menu. Je moet uiteraard vocht opnemen. Mijn favoriet is lekker fris water. Alcohol is af te raden. Ook al ben je niet ladderzat van een pintje, het tast je denkvermogen aan en de combinatie met vermoeidheid is catastrofaal. Er zijn operatoren die zweren bij suikerhoudende frisdranken, maar dat is dan wellicht niet zo goed voor de gezondheid als je dit in grote hoeveelheden drinkt.

Qua voedsel hou je het beter ‘light’. De reden is dat te veel en te zwaar eten de vermoeidheid in de hand werkt, en veel input is veel output en dat is dan weer tijdverlies – als je begrijpt wat ik bedoel. Mijn favoriete contestfood is een appel tussendoor en een licht slaatje. De XYL kent ondertussen mijn culinaire voorkeur en bedient me tijdens het contesten op mijn wenken wat ik fantastisch vind.