UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Operating practice op HF: don't en do's

OPERATING PRACTICE OP HF: DON'T EN DO'S

(29 september 2005, fvn) We willen graag nog enkele richtlijnen meegeven, over "good operating practice", ofte goede manieren op de banden. Trouwens, deze zijn niet alleen van toepassing op amateurs met een basisvergunning, maar ook voor alle radioamateurs!

 

Zelfspot
Dit kan dan wel een gesmaakte vorm van humor zijn, op de DX cluster is het "not done". Jezelf aankondigen in een DX spotting netwerk is heel onsportief en tegen alle spelregels in. Eigenlijk is het zelfs een beetje zielig. Het is verleidelijk, maar doe het niet. Sommigen spotten ook hun vriend wanneer deze in een contest zit. Ook dit doe je beter niet. Wanneer het er "te dik op ligt", wordt deze vriendendienst beschouwd als zichzelf spotten en kan uw contestende vriend gediskwalificeerd worden. Er zijn ook Handige Harry's die gebruik maken van een "bevriende call", of van hun oude roepnaam om zichzelf te spotten. Een ON1 die een ON4 spot, waarbij de suffix van beide calls dezelfde is, dat ruikt ook sterk naar self spotting. Onlangs nog gezien! Vermijd ook spots als "ON3** 14000.0 ON3** Cluster test" en alle exotische varianten hierop. En oh ja: DX werken kan ook zonder cluster hi.


De DX cluster is geen chatkanaal

Begin ook geen discussies op de cluster. Hoe vaak zien we niet dat dit ontaardt in een regelrechte scheldpartij of kinderachtig heen-en-weer gescheld? Bijt op je tanden en reageer niet. Ook als het weer eens misloopt op 14.195 moet er geen olie meer op het vuur worden gegoten...

 

/QRP

Jullie hebben (bijna) allemaal de UBA Cursus Basisvergunning gevolgd, waarin een hoofdstukje over roepnamen en achtervoegsels zit. /M, /P, /A - het kan allemaal maar /QRP staat NIET in de lijst. Het is dus eigenlijk verboden om /QRP achter je roepnaam te zetten. Heb je iemand al "/QRO" horen zeggen? Dus: niet doen, CQ roepen of een DX station aanroepen met "/QRP" achter je call. Vele operatoren hebben er zelfs een hekel aan wanneer je hen zo aanroept.

 

Wat uiteraard wel kan is tijdens het QSO even vermelden dat je de verbinding tot stand brengt met laag vermogen. "Using ten Watts here" zal het tegenstation dikwijls een lofzang over je signaal laten zingen, waar "stroke kjoe aar pee" even vaak wrevel opwekt - wat uiteraard uit beleefdheid binnensmonds gebeurt.
 

Working DX pile ups

Een echte kunst! Er zijn een vijftal manieren om dit ambacht onder de knie te krijgen. Luisteren, luisteren, luisteren, luisteren en ten slotte: luisteren. Luister naar de goede operatoren en probeer er van op te steken. Luister naar de "minder getalenteerde" DXers of contesters en noteer hoe het niet moet. We begaan allemaal wel eens een flater en ook ik ben niet zonder zonde, maar laat ons hieruit leren!

 

Luister in een pile up VOORAL naar de DX zelf. Wat wil hij? Waar luistert hij? Zegt hij "up"? Dan moet de transceiver in split. Vraagt hij "JA only EU QRX", dan moeten we ons daar bij neerleggen... en blijven luisteren. Wanneer je zelf een DX station aanroept, geef dan EEN KEER JE VOLLEDIGE CALL. Ja: één keer je volledige call. Als je vijf keer je call na elkaar roept, kan het zijn dat de DX je rapport geeft - en je hebt het niet eens gehoord want je was niet aan het luisteren! Roep NOOIT een station aan met enkele letters van je call. De "last two" methode, waarbij je enkel de suffix geeft, is echt wel een VOLLEDIG VERKEERDE MANIER om de DX sport te beoefenen. Dit kan misschien nog net tijdens een vriendenronde op twee meter, waar iedereen ON is, maar op HF gebruik je altijd je volledige call om aan te roepen. De reden? Beeld je het volgende scenario in:


- P5DX QRZ?
> Zulu Oscar
- Zulu Oscar 59
> Oscar November Five Zulu Oscar 59
- ON5ZO thanks P5DX QRZ


Vergelijk met:

- P5DX QRZ?
> Oscar November Five Zulu Oscar
- Oscar November Five Zulu Oscar 59
> Roger 59 thanks
- P5DX QRZ?

 

Op het eerste zicht weinig verschil. Maar de DX moet je call niet herhalen, wat in een immense pile up al gauw een pak scheelt. En de kans op verwarring is ook kleiner. Als de DX zegt "ON5ZO?" kan er maar één station terug komen. Als de DX zegt "ZO?" kunnen meerdere stations antwoorden, zodat er alweer tijd wordt verloren. En de DX wil natuurlijk niet dat de rate zakt! En jij wilt niet dat P5DX zijn QSL Manager jouw eigen QSL kaart terugstuurt met daarop 'not in log'! Dus: geef één (1!) keer duidelijk je volledige call, gespeld met de juiste fonetische woorden (alfa, bravo, charlie etc), en dan...? Juist: luisteren!

 

Wij hopen dat jullie met deze "richtlijnen" rekening zullen houden. Het is in de eerste plaats een hobby, en die moeten ons plezier brengen, maar we zijn ten slotte radioamateurs en moeten er ons ook naar gedragen. Vergeet niet dat er heel veel wordt geluisterd en dat alles wat je zegt of seint (CW) ook door andere amateurs wordt opgevangen.