UBAUnion royale belge des amateurs-émetteurs a.s.b.l.

slideshow 1

Photo: Couloir

Tips voor een beginnende contester

Iedereen heeft zo zijn favoriete aspect in de hobby. Voor mij is dit contesten. En aan het aantal contacten en de activiteit te zien, ben ik niet alleen. Mijn eerste belabberde ervaring was de UBA DX SSB in 2001. Qua resultaat een flop, maar het virus had me te pakken. En het is er niet op verbeterd. De scores en het plezier gelukkig wel!


Hoe meer ik probeer een betere operator te worden, hoe meer zaken me opvallen die de doorwinterde contestoperator heeft afgeleerd. Ik beweer niet de wijsheid in pacht te hebben, en dit is ook geen Ultieme Gids. Ik heb niet de pretentie een superoperator te zijn. Nee: ik leer gelukkig nog altijd bij. Daarom had ik graag mijn ervaringen met jullie gedeeld, en ik sta uiteraard open voor tips en suggesties.


Allereerst zijn er een aantal algemene zaken, die op alle banden gelden voor de hele hobby. Mark ON4WW heeft deze richtlijnen heel nauwgezet in kaart gebracht op zijn website: http://www.on4ww.be/op.html. Dit is hoogwaardig leesvoer. Zo goed dat het is opgenomen in het UBA HAREC handboek en dat het ondertussen vertaald is in een handvol talen door amateurs uit alle hoeken van onze planeet.


Naast deze ‘operating practices’, zijn er nog een stuk of wat zaken die specifiek van toepassing zijn op de contestoperator.


Terug.